unge og lavt selvværd

ofte stillede spørgsmål

Jeg bliver ofte kontaktet af studerende og skoleelever som skriver projekt om unge og lavt selvværd.

Fx skrev Sofie til mig for at få hjælp til deres projektuge om unges selvværd:

Hejsa.

Min klasse og jeg har projekt uge i den her uge og jeg vil spørger om du har mulighed for at svare på nogen spørgsmål i forhold til unges selvværd.

Hvis du har mulighed må du gerne svare på nedenstående spørgsmål.

Jeg håber du vil hjælpe mig 🙂

Mange hilsner

Sofie

 

Her kan du læse, hvad jeg svarede:

1. Hvilken målgruppen har lavest selvværd?

Af dem jeg ser hos mig er det oftest piger mellem 13-16 år

2. Hvad får unge lavt selvværd af?

Det korte svar er; forkælelse og høje krav:

Hvis mor og far ikke lader deres barn løse udfordringer selv men i stedet hjælper/overtager løsningen (curling børn), så forhindres barnet i at udvikle sine kompetencer, og dermed rustes man ikke til at møde de stigende udfordringer i livet (binde snørebånd, lave lektier, løse konflikter med kammerater osv)… Man bliver hjælpeløs.

Man skal prøve kræfter med svære opgaver mange gange før man til sidst kan det. Lige som da man lærte at cykle:

Man fejler, man prøver igen, man lærer det til sidst.

Sådan er al læring. Får man ikke lov til at fejle og rejse sig – hvis det betaler sig at give op fordi man bliver hjulpet – så lærer man ingenting.

Indstillingen kan derfor blive; “jeg kan ikke”.

Og logikken bag det kan være; “hvis mor og far ikke tror på, at jeg kan (fordi de gør det for mig), hvordan skulle jeg så selv tro på det?”.

Man giver op og bliver overvældet og vælter derfor ved selv små udfordringer. Man opbygger ingen robusthed.

Derudover er der i vores kultur mange krav til særligt unge piger om at være dygtige, se godt ud, være perfekte… Både fra reklamerne, de sociale medier og dermed også (og ikke mindst) fra pigerne selv.

Lagt sammen med ovennævnte manglende evner til at præstere, så har vi en rigtig skidt cocktail.

3. Er det kun unge der får terapi for lavt selvværd?

Langt fra. Også voksne kan bøvle med lavt selvværd. Det kan påvirke hele livet igennem, hvis man ikke tager hånd om det.

4. Har din terapi hjulpet unge?

Ja, rigtig mange. Terapi er meget virksomt ved lavt selvværd. Det at få sine tanker og sin frygt sagt højt og blive udfordret på logikken i det (eller måske manglen på logik). Og at få nogle redskaber til hvad man så kan gøre i stedet for; hvordan man kan lære sig at begå sig ud fra det, man gerne vil kunne i stedet for ud fra en frygtstyret overbevisning. Så man ikke går og er bange for at blive bedømt af andre, men at man i stedet lærer at acceptere, at ikke alle synes man er fantastisk… Og det er ok.

5. Hvad har du oplevet med unge?

Typisk at de bliver nervøse, bange, angste for selv små udfordringer som fx at række hånden op i skolen (“de andre tænker at jeg er kikset”), at lære nye mennesker at kende, at fremlægge foran klassen osv.

Generelt bange for at blive negativt bedømt af andre. Så meget så stort set hele livet leves ud fra en overbevisning om at “de andre tænker at jeg er kikset/dum/akavet…” og derfor kan jeg ikke… cykle, gå ned af gangen, række hånden op, sige noget foran andre… osv.